10 + 1 důvod, proč nutně potřebujete ruKÁVek. Číslo 7 je můj nej.

Často od Vás dostávám otázky jako např.: “K čemu je ten ruKÁVek dobrý?” nebo “Jak se ruKÁVek vlastně používá?” Samotnou mě to dovedlo k zamyšlení se nad tím, co v něm vidíte vy a co já. Uvědomila jsem si, že věci, které mi přijdou samozřejmé, pro vás už tak očividné nejsou. A tak jsem se rozhodla shrnout 10 NEJ vlastností ruKÁVku do přehledného článku.

1. ručně šitý

Ještě než vznikl první ruKÁVek, tak jsem asi tak půl minuty uvažovala, že bych držáky na kelímky vozila z Tchaj-wanu nebo Malajsie. Tenhle nápad mě ale dost rychle přešel, protože když jsem si na internetu prohlížela nabídku, přišlo mi, že nesplňuje moje představy. A já jsem hodně velkej perfekcionista. 

Ruční šití s sebou nese spoustu výhod. Například pravděpodobnost toho, že Vám upadne knoflík, je diametrálně menší, než když je přišitý strojově a koukají z toho nitky (to asi známe všichni u levných košil). U držáků z Asie by také mohlo hrozit, že by nepasovaly na naše “české” kelímky. A to byste se fakt divili, kolik různých velikostí kelímků na českém trhu je. V jednu dobu se mi o tom i zdálo, haha.

Díky tomu, že jsou ruKÁVky šité ručně, podle vlastních návrhů, dá se vyrobit držák i na míru, např. s ohledem na velikost termohrníčku nebo kelímku z Vaší kavárny

sewing, thimble, metallic

2. každý kus jiný

Tohle tak trochu souvisí s tím, že jsou ruKÁVky ručně šité. Moc mě baví vybírat nejen látky, ale i veškeré doplňky, jako např. knoflíky, folklorní vzorovky, leonské prýmky a další. Miluju originalitu. To, že je každý ruKÁVek jiný, byť se liší třeba jen knoflíkem, mu dává určitou osobitost, díky které se může nositel odlišit a zároveň vymezit. Byla jsem naprosto nadšená, když jsem našla doplňky s motivem zvířecích tlapek nebo sněhových vloček, protože jsem věděla, že tohle jsou pro někoho přesně ty symboly, které ho charakterizují a rád si jejich motiv připomíná. Ráda proto vycházím vstříc individuálním přáním na doplnění přívěsku, který je pro danou osobu typický, nebo má daný motiv rád.

3. oboustranný

Některé ruKÁVky jsou oboustranné. Jsem totiž holka nerozhodná, a tak chci mít na výběr. A věřím, že tak to má spousta žen. Navíc ruKÁVek je vlastně pomocník na cesty a já už z dřívějška vím, že čím méně věcí s sebou potáhnu, tím lépe. U oblečení tahle oboustrannost sice moc nefunguje, ale třeba u šátků nebo tašek se mi líbí možnost dvou designů v jednom. A o to mi šlo i u ruKÁVků.

oboustranny punta

Jak jsem už zmiňovala před chvílí, na trhu je opravdu veliké množství různých velikostí kelímků. A teď nemám na mysli jen rozdělení malý, střední a velký. I takový klasický střední kelímek, ve kterém máte např. cappuccino, může být užší a vyšší a nebo širší a buclatější.

V době vytváření prvních ruKÁVků jsem měla zhruba tři prototypy kelímků, podle kterých se tvořil střih. Hotový ruKÁVek jsem pak postupně testovala na různých kávách a nestačila se divit. Co je někde (např. v kavárenských řetězcích) označeno za malou kávu, by jinde mohla být klidně ta největší.

Nedalo mi to spát, a tak jsem se rozhodla ruKÁVek vylepšit pomocí suchých zipů. Díky nim si můžete částečně upravit šířku. Kromě toho jsou k dispozici 3 standardizované “neřetězcové” velikosti (malé a velké mometálně pouze na přání, a střední, které dostanete rovnou s kelímkem, který na ruKÁVek přesně pasuje). Pokud používáte termohrníček nebo kelímek v netypické velikosti a nejste si jisti výběrem, ozvěte se mi na zuzi@rukavek.cz a společně najdeme ten pravý pro vás.


37_detail na logo a sucháče

5. udržuje stálou teplotu

Pokud používáte termohrníček, tak pro vás tento bod asi není až tolik relevantní, jako pro ty, co používají klasické jednorázové kelímky. Ovšem ve chvíli, kdy ten svůj zapomenete doma a budete muset vzít zavděk kelímkem, pochopíte ten smysl. Sama jsem jako průvodkyně často pila studené kafe, protože jsem si jeho teplou fázi “zapovídala” výkladem o Praze. A to je pak člověk rád za každou další minutku, kdy je nápoj ještě aspoň trochu teplý.

Na zateplené ruKÁVky je použitý filc, vatelín, fleece a softshell. Fleece a softshell je použitý u ruKÁVků na plech, aby udržel nápoj v plechovce nebo lahvi déle studený.  Filc nebo vatelín jsou zase tam, kde je potřeba držet teplo.

Termomateriály v ruKÁVcích

6. chrání ruce

Tahle vlastnost je jedna z mých nejoblíbenějších! Nesčetněkrát se mi stalo, že když jsem si vzala kelímek s čerstvě nalitou kávou, spálila jsem si dlaně a bříška prstů. Samozřejmně to po chvíli přejde, ale je to nepříjemné. Myslela jsem si, jak se tenhle problém nevyřeší, když si vezmu termohrníček…ale ouha! Ten můj nerezový sice udrží nápoj uvnitř pěkně teplý, ale když venku mrzne, tak hrozně moc studí. Tohle určitě znáte, jestli jste někdy v zimě zkoušeli pít třeba z ledové plechovky. Díky ruKÁVku  už se vám určitě nestane, že byste si ruce spálili nebo vám naopak přimrzly.

7. odepínací ucho

A teď moje úplně nejoblíbenější ruKÁVkova vlastnost! Vždycky jsem měla moc ráda praktický věci. Rozčilovalo mě, že když už se někdo o praktičnost snažil, například přidáním poutka na lahev, málokdy to dotáhl do toho opravdu praktického konce. Takže, poutko bychom měli, kabelku, popruh nebo madlo kočárku taky, ale jak to propojit? Svého času jsem tedy u sebe nosila karabinky a spojovala původně nespojitelné.

Když jsem pak pracovala na střihu ruKÁVku, byla tohle jedna z prvních věcí, kterou jsem si řekla, že prostě MUSÍ každý ruKÁVek mít. A i díky odezvě zákazníků vím, že to spousta lidí cítí stejně jako já a byl to krok správným směrem.

Pokud si ruKÁVek zavěsíte, např. na řidítka kola nebo na madlo, nápoj v kelímku se nevylije ani při cestě do kopce, jako se to stává u statických držáků na nápoje. Tyhle jeho vlastnosti využijete i třeba na jachtě. RuKÁVek si můžete chytit i jako klasickou tašku a vzít tak víc kelímků najednou. Budete při tom mít poměrně volnější ruce, než kdybyste nesli takový ten klasický “vajíčkový” držák, který nabízejí v kavárnách ke kávě s sebou.

8. zamíchaný a zašpuntovaný

Občas se mi stávalo, že se mi pití z kelímku vyšplíchlo tím otvorem na pití. Určitě jste to už taky zažili. Objevila jsem na tenhle problém suprovou vychytávku, kterou dostanete k ruKÁVku na kávu zdarma jako pozornost ode mě. Je to taková malá tyčinka, kterou si můžete nápoj zamíchat, a pak ji jednoduše zacvaknete do otvoru na pití a díky tomu zůstane nápoj ještě o něco déle teplý a navíc už neunikne ani kapka!  Míchátko a zároveň špuntík. Zase něco, co je 2 v 1. To bych snad ani nebyla já, kdyby to tak nebylo.

9. podporujete rodinnou firmu "Polívková & matka"

K tomuhle asi nemám moc co říct. Každý to má v sobě jinak. Pro někoho je podstatná nízká cena (a mnohdy i kvalita), kterou nabízejí monstrózní zahraniční producenti, pro jiného je to podpora malých výrobců, které mohou klidně osobně potkat někde na místním trhu.

A možná už brzy se právě na trhu setkáte i s mojí maminkou, která je mou kreativní poradkyní a neúnavnou podporovatelkou, což považuji za velmi významou součást podnikání.

Moc mě taky baví budování vztahů s mými zákazníky a těší mě, že jim mohu nabídnout něco, co velký výrobce nemůže: osobní přístup, jako např. přizpůsobení produktu jejich představě.

10. ekologický a recyklovaný

Díky tomu, že je ruKÁVek znovupoužitelný, je šetrný k přírodě a životnímu prostředí. Jde vlastně o ekologickou variantu igelitového prototypu, který mě původně inspiroval. O tom, jak jsem svým nemehlovitým počínáním přišla k ruKÁVku, si můžete přečíst zde. Když vznikaly první ruKÁVky, šily jsme je s mojí maminkou ze starých látek, které byly doma. A jelikož je moje rodina ukázkově “syslí”, tak máme takových kouzelných krabic s poklady (v podobě zbytků látek, knoflíků, prýmků, vzorovek, krajek atd.) opravdu požehnaně. Konečně přišel jejich čas a po letech spatří světlo světa!

Bonus

Poslední bod. Poslední nej ruKÁVku. A možná to úplně největší nej. Když jsem nad ruKÁVkem přemýšlela, a pak když jsem měla první ušitý “miminka” v ruce, řekla jsem si, že by bylo fajn zjistit, jak je na tom český trh. Najednou mi došlo, že vlastně ani nevím, jak můj výrobek správně pojmenovat nebo hledat. (O vzniku názvu Vám povím zase příště.)

Dva podobné výrobky jsem sice našla, ale podobaly se jen vzdáleně a rozhodně neměly vlastnosti, které má ruKÁVek. Doufám, že vy jste si ten správný důvod pro ruKÁVek s pomocí tohoto článku už našli. Budu proto moc ráda, když podpoříte můj, na českém trhu, výjimečný výrobek. Pořiďte si vlastní ruKÁVek, ať už na kávu nebo na plech, ukažte ho vašim přátelům a známým, řekněte o něm ve vaší oblíbené kavárně. Sdílejte tenhle článek.

Vaše podpora pro mě moc znamená. Pomůžete mi tak splnit můj sen!

Zpět do obchodu